top of page
  • Foto van schrijverNoortje

Zomerse aardappelsalade

Deze makkelijke zomerse salade maak ik vaak voor bij de barbecue. Iedereen vindt het altijd heerlijk en vraagt naar een recept. Toen Jolanda van Healthy NL me dus deze week vroeg naar een zomers recept voor haar boek 'Je Kan alleen maar winnen!' (komt mei uit) heb ik haar dit recept aangeleverd. Jolanda's boek bestaat uit tips voor gezonde voeding en de focus hierin is vooral het drastisch verminderen van suikers, e-nummers, vlees, lactose en gluten.

Ingrediënten voor een grote salade:

- 1 kilo kruimige aardappelen (zie onderin variatietip)

- 1 klein kropje sla

- 8 lekkere kleine tomaatjes (bv. romaatje, tomaatjes aan tak)

- 6 augurken

- 2/3 eetlepels (vegan) mayonaise

- 1 kleine rode ui

- 1/2 theelepels mosterd grof gemalen (naar smaak)

- 1 theelepel gemalen komijn

- versgemalen peper en zeezout (naar smaak)

Bereiding: Schil de aardappelen en kook de aardappelen (afhankelijk van de grootte) in 15/20 minuten gaar. Ze moeten van je vork af vallen en helemaal zacht zijn, maar niet doorgekookt. Snijdt ondertussen de tomaatjes, augurken en de ui in kleine stukjes en zet dit klaar. Als de aardappelen klaar zijn, snijdt ze in kleine stukjes en doe in een kom. Roer de mayonaise erdoor, de mosterd en tot slot de tomaatjes, augurk en ui. Voeg de kruiden (komijn, peper, zout) toe. De salade is nog wat warm, maar proef alvast om te beoordelen of hij goed op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra smaakmakers toe. De salade mag ook goed in de saus zitten, voeg anders nog wat mayonaise toe. Zet de salade koel (je kan deze salade ook heel prima al een dag van te voren maken, eigenlijk is dat bijna nog lekkerder). Net voor het serveren ga je de sla wassen en dep je de blaadjes droog met wat keukenpapier. Maak een mooie schaal op, door de blaadjes sla onderin te leggen, en daarop de salade.

Tip: Variatietip: Je kan ook een mix van zoete aardappel (bataat) én normale aardappel gebruiken! Meestal gebruik ik dan in de verhouding iets meer normale aardappel dan zoete, bijvoorbeeld 800 gram aardappel en 200 gram zoete aardappel.


Een kleine goudreinette-appel in hele kleine stukjes door de salade, is een lekkere variatie en maakt hem wat frisser!


Garneertip: Garneer de salade voor het serveren eventueel met wat verse peterselie!

#BBQ #Salade

bottom of page