top of page
  • Noortje

Smoothies

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2021


Juist in deze tijd is gezond leven en eten heel belangrijk! Met het dagelijks maken van een smoothie kan je allerlei gezonde bronnen tegelijk tot je nemen, je neemt veel verschillende soorten voedsel in 1 keer, en afwisselend in soort: dit is dus heel gevarieerd en goed voor je opname qua voedingstoffen (tevens is het goed om gevarieerd te eten om schadelijke stoffen of tekorten te beperken). Pas als je 100 tot liefst 130 verschillende natuurlijke voedingsmiddelen per maand als richtlijn voor je menu neemt, ben je verzekerd van een gevarieerd voedingspatroon waarbij je alle vitaminen en mineralen binnen krijgt. Alleen natuurlijke voedingsmiddelen tellen mee als ingrediënt. Zeker als je gevoelig bent voor allergie/intolerantie is het zeer belangrijk gevarieerd te eten. Ook is het belangrijk om in de dagen te variëren: als je ingrediënt x op dag 1 eet, moet je die eigenlijk weer 3 dagen vermijden. Op deze manier kan je lichaam herstellen en de reactie op eventuele nieuwe overgevoeligheden vermindert.

Een mooie manier om dus goed te werken aan veel ingrediënten en gezond te blijven, is dus het maken van een dagelijkse smoothie. Maar wat doe je er nou allemaal in? Omdat ik deze vraag geregeld kreeg, heb ik hieronder wat van mijn favorieten opgesomd én wat receptidee'tjes. Stay healthy!

Smoothies:

Ingrediënten als basis/ vloeistof: - Zelf maken met de Chufamix - Kokosmelk (Rude Health, mijn favoriet bij kant en klaar, tevens biologisch)

- Kokoswater (pak niet zo lang houdbaar, maak eventueel ijsklontjes van wat je over houdt)

- Amandelmelk - Troebele appelsap (zelf maken of bio) - Wortelsap (zelf maken of bio)

Ingrediënten fruit: - Rijpe banaan (eigenlijk voor mij dé basis!) - Rood fruit (alles soorten, mmm) - Geel fruit, bv. mango - Peer - Bevroren fruit, zie onderin bij 'tip'

Ingrediënten gedroogd fruit: - Dadels Medjoul (perfecte zoetstof!)

- Abrikozen, vijgen, rozijnen (ongezwaveld) - Bessen: Inca of Goji - Kokos (fijne rasp)

Ingrediënten groenten: - Spinazie - Avocado - Komkommer - Bleekselderij (let op, is een allergeen!)

Tip: koop bevroren groenten en fruit, op deze manier heb je altijd wat in huis én tevens is je smoothie super lekker: net een milkshake qua structuur!

Ingrediënten smaakmakers/kruiden: - Muntblaadjes - Basilicumblaadjes - Gember (bv. poeder) - Kurkuma/ geelwortel (bv. poeder) - Kaneel (Ceylon) of speculaaskruiden (lekker in de herfst)

- Vanille (bourbon of uit een stokje halen)

Ingrediënten pitten/zaden (naast bepaalde groenten. goed om extra natuurlijke eiwitbronnen te nemen als vega(n)): - Chiazaad

- Lijnzaad (bv. Linwoods breakfast boost/ biologisch, koudgemalen lijnzaad met bioculturen en vitamine D)

- Hennepzaad (wel gepeld)

- Gemalen pompoenpitten (krijg je anders niet fijn met machine)

Ingrediënten noten (extra natuurlijke eiwitbronnen): - Lepeltje van één van de biologische notenpasta's, zoals amandel-, cashew- of hazelnootpasta


Ingrediënten plantaardig eiwitpoeder (kant en klaar): - Hennep proteïne (bv. Linwoods/ biologisch, met hennep, erwt, lijnzaad, chia, cacao- en bietenpoeder) - Sunwarrior

Ingrediënten granen: - Glutenvrije havermout

Ingrediënten 'superfoods' / gemalen/ poeder:

- Cacao poeder (of nibs) - Açai bessen (is ook als bevroren fruit beschikbaar!) - Matcha (groene thee) - Maca - Spirulina - Chorella - Rode biet

Ingrediënten zoetstof (gebruik ik zelf nooit, ik neem alleen dadel hiervoor) - Ahornsiroop - Agave siroop - Kokosbloesem (siroop of suiker)

Lekkere combinaties: Deze smoothies neem ik zelf vaak, een aantal hiervan heb ik ontwikkeld voor mijn werk (deze zijn te koop in 15 keukens in Nederland). Een aantal zijn afkomstig van een raw food café in Arnhem waar ik ze graag nam (maar dat helaas inmiddels gesloten is): - Amandelmelk, banaan, maca poeder, hennep en beetje cacao - Amandelmelk, banaan, maca, kokosrasp, havermout en beetje vanille - Kokosmelk, banaan, açai bessen (poeder/diepvries), hennep en cacao nibs

- Kokosmelk, banaan, dadel medjoul, chia, hennep proteïne en een beetje cacao - Kokosmelk, rood fruit mix (vers/bevroren), hennep proteïne - Kokosmelk, mango, banaan, plakjes sinaasappel, verse munt - Kokoswater, spinazie, avocado, spirulina en chorella - Kokoswater, rood fruit mix (bevroren), aardbeien (vers) en plakjes sinaasappel - Appelsap, scheutje amandelmelk, avocado, banaan, spinazie

Meer inspiratie nodig?

Gele draken smoothie: recept Roze draken smoothie: recept Sporty Spinach: recept Watermeloen voor twee: recept Diverse smoothies: recept

Tips:

Bij Acaï Amsterdam koop je heel handig bevroren fruit puree, zoals dragonfruit, acerola kers, passievrucht en acaï (eventueel met guaraná). Je krijgt dan verpakkingen á 100 gram, die de ideale basis vormen voor je smoothie! Omdat het bevroren is, is de structuur van je smoothie ook heel lekker.


Bij Fenitas koop je geconcentreerde natuurlijke kleurstoffen, leuk om je smoothie in een gaaf kleurtje te pimpen. Denk aan matcha (groen), spirulina (blauw), dragon fruit (roze) of kittelbloem (paars!). Tevens zijn de kleurstoffen dus natuurlijk en gewoon gezond.

Tip: deze WMF blender is erg handig in gebruik, heel klein (dus makkelijk op te ruimen), heeft een handige bewaarbeker met dop, mag tevens in de vaatwasser, kan ijs (en dus bevroren fruit) crushen en is bovendien niet duur! :)

Veel plezier met het maken van je smoothie, als je hier 1 recept van maakt, zou het leuk zijn als je me tagt op social media!

#Drank

bottom of page