top of page
  • Noortje

'Ei' vervangers


Eerlijk is eerlijk, ik blijf in baksels toch regelmatig de werking van het ei wel een beetje missen. Een ei geeft luchtigheid en binding en dit is moeilijk te vervangen vind ik. Andere functies van een ei in een baksel, zoals de smaak en smeuïgheid mis ik minder erg. Zeker wanneer een recept meerdere eieren vraagt, wordt het lastig vervangen. Een recept met 1 ei is niet zo'n groot probleem. Ik merk ook dat een baksel vaak langer in de oven gaat, dan wanneer er ei bij zit. Een ei stolt en maakt het gerecht sneller klaar dan wanneer er geen ei in zit.

Wat ik als ei vervanger gebruik? Hier een lijstje.

Voor 1 ei:

- 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water (even laten staan) - 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water (even laten staan)

- een halve geprakte en rijpe banaan (ik gebruik de keukenmachine)

- 3 eetlepels appelmoes

- 1 eetlepel appelazijn met 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder

- 1 eetlepel kikkererwtenmeel met 1 eetlepel water (even laten staan)

Kant & klare vervangers:

- Bobei (op basis van chlorella)

- Terre vegane (o.a. aardappel, tapioca/cassave, erwt, mais)

- vEGGs (o.a. tapioca/cassave, aardappel, psyllium vezels)

Tip: Bewaar gemalen lijnzaad daarna in de koelkast. Terre vegane heeft ook een omeletmix! Ik heb deze geprobeerd en is echt lekker en echt best wel 'omelet'erig'! Cakes op basis van zoete aardappel zonder ei gaat vaak heel goed!!!

Tot slot, soms zie ik ook vervanging d.m.v. notenpasta's, wellicht ook nog een idee.

#Ei

bottom of page