top of page
  • Noortje

Gegrilde ananas


Het lijkt wel of de zomer voor de lente komt dit jaar, wat een weertje de afgelopen tijd! Ik denk dat er weer veel barbecues aan zullen gaan de komende dagen. En daar mag dit heerlijke gegrilde ananas'je echt niet bij ontbreken! Ik vind het zo heerlijk als de ananas warm is, de zoete smaak komt dan nog beter uit!

Ingrediënten:

- 1 rijpe verse ananas

- 4 eetlepels ahornsiroop

- 1 eetlepel speculaaskruiden*

Bereiding:

Je kan de ananas op veel manieren snijden, heb je liever plakjes of wil je liever stokjes maken? Je kan een stokje rijgen met kleine blokjes ananas of de ananas aan 1 stuk laten! Belangrijk is wel dat je de harde kern niet gebruikt. Kies dus jouw favoriete spiesje en maak nu de marinade van ahornsiroop en speculaaskruiden in een apart bakje. Pak een keukenkwastje en smeer aan allebei de kanten van de ananas goed in. Laat zo staan in de marinade tot je gaat grillen. Grill de ananas aan allebei de kanten even kort op de barbecue. Zorg voor een mooi grill laagje! Omdat je ze als nagerecht eet bij de barbecue is de barbecue vaak nog erg warm en is enkele minuten op een indirect vuurtje voldoende.

Tip*: Simply Spices heeft een hele lijn allergeenvrije kruiden, zij bedoelen dan de hoofdallergenen die wettelijk benoemd zijn (in feite kan je overal allergisch voor zijn, maar deze komen het vaakst voor!). Ik gebruikte voor deze mueslirepen de 'Speculaas Joy'.

Ananasweetjes:

Wist je dat in de kern van een ananas een enzym zit, dat preventief werkt tegen hart- en vaatziekten? Het heet bromelaïne! Omdat ananas serotonine en tryptofaan bevat, helpt het ook je stemming te verbeteren :) Een nadeel aan de ananas, is dat hij 'histamine' vrijmaakt. Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van de verschijnselen bij een allergie. Meer over de aanmaak van histamine, lees je hier. Verder bevat ananas een relatief hoog gehalte aan salicylzuur, enerzijds is dit een positieve stof: het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, het wordt daarvoor ook gebruikt bij geneesmiddelen en heeft bijvoorbeeld een positief effect bij auto-imuumziekten. Anderzijds remt het ook het herstel van de slijmvliezen. Sommige mensen hebben hier last van, zoals mensen met astma, eczeem, etc. Zoals met alles geldt dus ook nu weer: rouleer veel, eet zeer gevarieerd en met mate.

De foto's met thema 'barbecue' komen uit de serie die ik maakte als receptontwikkelaar & food stylist in samenwerking met fotograaf Janneke Nijland!

#BBQ

bottom of page