top of page
  • Noortje

Gegrilde groenten


Vandaag is het echt ontzettend lekker weer: bijna 25 graden én een heerlijk zonnetje. Het is ook nog eens Pinksteren dus iedereen (oké, bijna iedereen ;)) is vrij! Wat is er dan lekkerder dan de barbecue aansteken? Maar uiteraard wel met allemaal allergievrije en vegetarische hapjes. Onlangs schreef ik al een blog over barbecue, ik heb in deze blog allemaal idee'tjes gegeven voor de barbecue. Ik gebruik zelf vaak de FireWire® , dit is een super handige flexibele RVS grill spies die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld groenten maar ook voor stukjes vers fruit. Hij is 75 cm lang dus 1 spies is ruim voldoende groenten of fruit om met z'n allen te delen! Hierbij een recept-idee voor de groenten én een lekkere bijpassende dip!

Ingrediënten spies:

- 7 kastanje champignons

- 1 rode puntpaprika

- 1/2 courgette

- 1/2 aubergine

- 5 cherry tomaatjes

- 3 eetlepels olijfolie

- kruiden: ik gebruikte versgemalen peper, zeezout, gedroogde tijm, sumak én koriander

Ingrediënten humus:

- 5 geplisseerde cherry tomaatjes

- 5 zongedroogde tomaatjes

- 5 grote eetlepels kikkererwten

- 2 grote takken met basilicumblaadjes

- 2 eetlepels olijfolie

- naar smaak peper en Keltisch zeezout

Bereiding: Snijd de groenten in stukjes die je kan spiesen, niet te klein, het beste is blokjes. Maak de marinade door de kruiden met de olijfolie te mengen. Eventueel kan je met een keukenkwastje de groenten even 'insmeren'! Je kan ze daarna laten staan tot je gaat barbecueën of je gaart ze alvast kort voor in de oven. Ik vind dit zelf altijd wel handig, dit doe je dan bijvoorbeeld een kwartiertje op 180 graden. Tussendoor kan je alles een keer omscheppen. De tomaatjes moet je alleen niet 15 minuten mee garen in de oven , want dan kan je ze niet meer rijgen! Rijg tot slot alle groenten aan de spies en leg deze op de barbecue.

Voor de dip heb je 5 geplisseerde (ontvelde) tomaatjes nodig. Als je bovenstaande groenten even voor gaart in de oven kan je de tomaatjes mee grillen. Eventueel kan je ze ook plisseren door een kruisje in de tomaatjes te plaatsen, ze kort in kokend heet water te leggen en daarna te laten schrikken in ijswater. Spoel de kikkererwten goed af, daarna doe je alle ingrediënten in de keukenmachine en maak je er een egale dip van!

Tip: Hou jij wél van knoflook en mag jij sesamzaad? Voeg dan eventueel wat verse knoflook én tahin toe bij de humus!

En: als je dus sesamzaad mag, kan je ook Za'atar gebruiken als kruidenbasis voor je marinade voor de groenten. Dit is peper, zeezout, tijm, sumak, koriander én sesamzaadjes.

De foto's met thema 'barbecue' komen uit de serie die ik maakte als receptontwikkelaar & food stylist in samenwerking met fotograaf Janneke Nijland!

#BBQ

bottom of page