top of page
  • Noortje

'Kaas' vervangers


Onlangs schreef ik al over een ´kaasplankje´! Deze bestond uit ´kaas´ van o.a. Simply, Charly´s All is Fair en Vegusto No Muh! Later ontdekte ik nog een ontzettend lekkere ´brie´ van Fervena Snow White. Echter: plakjes ´kaas´ of 'strooikaas/ geraspte kaas' daar heb ik eigenlijk nog nooit iets over gedeeld. Hieronder dus een aantal soorten, lang niet alles, maar een heleboel!

Nog even deze tip/advies vooraf: veel mensen denken dat iedereen die geen melkproducten mag, automatisch een lactose intolerantie heeft (dat kennen veel mensen namelijk nog wel). Regelmatig krijg ik dan ook (goedbedoelde) adviezen in de vorm van tips voor lactosevrije producten en ook in de horeca roept men direct 'oh, maar dit is lactosevrij'.... Ja, maar is het dan ook echt koemelkeiwitvrij? Want de lactose heeft met het enzym te maken en reageer je op het eiwit dan heeft een lactosevrij product (waar het enzym uit gehaald is, maar het eiwit niet) dus geen zin. k hoorde onlangs van een arts dat mensen die de diagnose voor het koemelkeiwit krijgen, regelmatig in eerste instantie overstappen naar lactosevrij omdat ze dus denken dat dit goed is.

De plakjes hieronder zijn allen veganistisch en bevatten dus geen dierlijke producten: geen lactose, geen koemelkeiwit! De bestanddelen zijn vaak noten (bv. amandelen), kokos of rijst. Ze zijn vrij van soja, gluten en soms ook biologisch (te herkennen aan het logo).

Verys: Italiaans merk, met kaasjes op gekiemde rijst-basis. Veel soorten: roomkaasjes, smeerkaas, plakjes, etc.

Nature moi: Gemaakt van kokos, benaderd normale kaas erg goed vind ik. Handig: ook goed te smelten (speciale strooikaas). Veel soorten plakjes: mozzarella, geitenkaas, rookkaas, cheddar en regular. Twee soorten strooikaas: pizza en regular.

Simply V: Op basis van amandelen, ik vind deze zéér goed. Verschillende varianten zoals kruiden, specerijen, regular en heerlijke strooikaas en spreads die echt goed vergelijkbaar zijn met milde roomkaas.

Wilmersburger: Handig, omdat hij overal verkrijgbaar is, voor mij echter niet één van de betere qua smaak.

Vegan Deli: Komt van de biowinkel, in verschillende smaakjes verkrijgbaar zoals cheddar en mozzarella.

Veggi Filata: Ook van de biowinkel en te koop in zowel plakjes als strooikaas.

Een assortimentje aan vegan plakjes en geraspte 'kaas'!


bottom of page