top of page
  • Noortje

Picknick- strandsalade


Sinds een tijdje heb ik de groentetas én fruittas. Elke week een tas gevuld met verse groenten en fruit, direct van het land, alles biologisch en je hebt producten uit het seizoen! Het leuke eraan is (voor mij althans) dat je groenten en fruit eet wat je normaal gesproken niet zo snel zou kopen. Zo ontving ik Chinese kool en paksoi, allebei groenten die ik vaak ´vergeet´. Vorige week had ik in de groentetas paksoi en in de fruittas verse mango. Ik maakte hier een lekkere glutenvrije én vegan salade van voor aan het water: een picknicksalade dus. Ik gebruikte voor deze salade ook wortel en sla (ook al paar keer in de tas ontvangen) én 'kelpnoodles'. Deze noodles zijn glutenvrij én heel erg gezond. Ze bevatten super veel jodium. Jodium zit in brood (gejodeerd zout) dus zeker als je geen brood eet, is het goed om op je jodium inname te letten. Als vegan krijg je ze immers ook niet binnen door vis. Je koopt ze bij de bio winkel, 1 zakje á ca. € 5 is genoeg voor 2/3 personen. Als dit teveel is, kan je de kelp in water een week bewaren in de koelkast. Heb je geen mogelijkheid om kelp noodles te kopen? Je kan ook Thaise rijstnoedels gebruiken (of noedels van Soba Noodles (diverse varianten))!

Ingrediënten voor 2 personen:

- 1 pakje kelp noodles (hoeveelheid naar smaak) - 1 paksoi - 1 mango - 1 klein worteltje - 1 klein zakje gemengde salade

- 1 eetlepel olijfolie of kokosolie

Saus:

- 2 eetlepels glutenvrij meel, zoals van boekweit- of kikkererwtenmeel

- 1 eetlepel olijfolie - 1 theelepel kerrie (mild)

- 1 klein blikje kokosmelk of kokoscuisine (200 ml)

- snufje peper

- snufje Keltisch zeezout

Topping:

- handje pitten/zaden en/of gemengde noten

- twee eetlepels edelgist

Bereiding: Begin met de saus, doe dit als volgt: verhit de eetlepel olie in de pan en voeg een theelepel milde kerrie toe. Fruit dit kort en voeg dan 2 eetlepels glutenvrij meel toe. Als je dit kort gefruit hebt, voeg dan het blikje kokosmelk toe. Laat even koken, je merkt dat het vast wordt. Voeg wat peper toe en keltisch zeezout. Roer de kelp noodles vervolgens door je sausje. Snijd ondertussen de paksoi fijn, roerbak deze in olijfolie en laat afkoelen. Schil én snijd ondertussen de mango en wortel in kleine stukjes. Voeg de paksoi, wortel en mango bij de kelp, neem de sla en topping apart mee naar je picknick. Maak de salade pas af als je gaat eten: meng de sla erdoor en decoreer met de edelgist en noten/pitten.

Deze salade is gepubliceerd in de Telegraaf, klik hier voor de link naar het artikel van Felix Wilbrink (culinair journalist bij de Telegraaf).

#Vegan #Salade #Kelpnoodle

bottom of page