top of page
  • Noortje

Stoofsaus okra & aubergine


Pas ontdekte ik in de Indiase keuken de 'okra'! Een klein groen plantje met kleine lichte zaadjes! Okra wordt verbouwd in tropische en subtropische gebieden, echter niet in Nederland helaas! Op Curaçao maken ze er jambo (soep) van of thee! In de USA maken ze er gefrituurde snacks van! Okra bevat zéér veel vitaminen, mineralen, vezels en staat bekend om diverse gezondheidsvoordelen: het reinigt je darmen; stabiliseert je bloedsuikerspiegel, het zou helpen tegen vermoeidheid & veel meer! Op zoek naar okra kwam ik bij de toko uit... jawel, daar lagen ze! Ik kocht een klein zakje okra.

En wat lag daar nog meer: mooie witte mini aubergine´s. Deze witte aubergine is echt net zo klein als een kiwi! De aubergine zit in de groep van de nachtschade familie, net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat! Sommige mensen kunnen niet zo goed tegen de nachtschades en eten ze daarom niet of nauwelijks. Door deze groenten niet rauw te eten, verminderen ze vaak ook een deel van de klachten. Hierbij een lekker recept van een stoofsaus van deze mooie groenten en waarbij de nachtschade dus gegaard is!

Ingrediënten:

- 150 gram okra (ca. 15 stuks)

- 200 gram witte aubergine (ca. 8 stuks)

- 2 grote vleestomaten (deze bevatten minder vocht)

- 1/2 fles tomaten passata

- 1 grote ui

- klein stukje gember - 1 eetlepel milde kerrie

- olijfolie - peper & zeezout

Bereiding:

Snijd de ui en gember fijn, bak samen met de kerriepoeder in laagje olijfolie. Snijd ondertussen de tomaat in blokjes, de okra in hele dunne reepjes (het bovenste én onderste stukje snijd je eraf en gooi je weg) en de aubergine in kleine stukjes. Voeg dit ook bij de pan en bak mee. Voeg tot slot een halve fles tomaten passata toe en laat het geheel stoven. Het stoven duurt wel zo'n 15 minuten want de aubergine en okra moet lekker zacht worden. Voeg indien nodig nog wat passata toe. Breng de stoofsaus daarna op smaak met wat versgemalen peper en zeezout.

Tip:

Hou je van pittig? Voeg dan een héél klein beetje chilipeper naar smaak toe.

Serveertip:

Kook wat glutenvrije pasta en eet deze saus als pastasaus, lekker met wat vegan strooikaas en een groene salade.

Eventueel kan je van het restje nog een pastasalade maken, koud is deze saus ook heerlijk!

Niet zo'n pasta liefhebber? Met vers gekookte rijst en gedroogde uitjes is deze saus ook super.

#Diner

bottom of page