top of page
  • Noortje

Indiase restaurants (Arnhem)


De laatste tijd bestelde ik op een luie dag weleens Indiaas eten. Vroeger bestelde je op zo'n dag een pizza: maar dat ging natuurlijk niet meer. Naast dat het niet zo gezond zit, zit het propvol allergenen. Het 'allergievrije' Indiase eten beviel ons zo goed dat we nu ook in Indiase restaurants gaan eten.

Allereerst de Indiase keuken: ik vind de Indiase keuken echt ideaal. Hij bevat vaak geen melk maar kokosmelk en tevens zijn er veel vega opties. Ik had me een beetje verdiept in de Indiase keuken. Deze heeft veel verschillen las ik, maar ook veel overeenkomsten. Dat er veel verschillen zijn, komt doordat er in India verschillende geloven zijn: een Hindoe eet geen rund en een moslim geen varken. De Indiase keuken biedt veel vega opties doordat een groot aantal hindoes geen vlees eet. Vega opties bevatten soms (paneer) kaas maar zijn vrij gemakkelijk vegan te maken: dus fijn als je niet tegen dierlijke melkproducten en ei kan! De Indiase keuken maakt veel gebruik van verschillende soorten rijst en aardappelen (allebei glutenvrije koolhydraatbronnen), peulvruchten, groenten, specerijen en verse kruiden. Van die kruiden maken zij garam masala's (kerriemengsels). Als zij bakken, doen zij dit in olie of geklaarde boter (ghee). Papadum is iets wat veel gegeten wordt in India, bv. als snack vooraf of als bijgerecht. Papadum is heel dun en gemaakt van linzen (ook al glutenvrij dus). Kohinoor of India

Bij Kohinoor of India in Arnhem kan je heel lekker Indiaas eten! Ze bieden bijna 10 vegetarische opties aan, waarvan ze aangeven dat deze bijna allemaal vegan gemaakt kunnen worden. Ondanks dat ik geen veganist ben is dit heel handig want dan bevat het zeker geen melk en ei ;) Qua gluten hebben ze ook diverse glutenvrije opties (de meeste eigenlijk). Vooraf aten we papadum met lekkere dipjes: één dip was een 'Mango Pickle' en één dip een rood 'zoet zuurtje'. Er zat 1 dip bij die ik niet kon eten maar ik had dus ruim keuze met 2. Daarna koos ik de 'Bhindi Masala', een gerecht van vers gebakken okra* bereidt met uien, tomaten, kruiden en specerijen! Hier wordt rijst bij geserveerd en een salade. Ik vond de okra's super lekker, ze zijn wel een beetje pittig dus de combinatie met rijst is perfect. Aangezien Kohinoor of Inda bijna tien opties heeft voor mij ga ik binnenkort snel terug!!!

Het restaurant is gevestigd aan de Oude Oeverstraat 7 in Arnhem (net achter de Korenmarkt en 5 minuten wandelen vanaf station).

Indian Restaurant Mantra

Mantra wordt gerund door Mousumi! Ze weet alles van de gerechten dus op al mijn vragen over allergenen kreeg ik keurige uitleg. Alle gerechten worden ter plekke gemaakt dus eigenlijk alles is mogelijk. Vooraf at ik ,,Gobi Bhaji'': dit zijn bloemkoolroosjes die in een vegan beslagje van kikkererwtmeel gefrituurd worden. Er werd een sausje bij geserveerd wat een beetje in de buurt kwam van een appelstroop maar dan dunner, erg smakelijk bij de bloemkool in ieder geval ;) Bij het hoofdgerecht kon ik eigenlijk praktisch alle vegetarische gerechten kiezen! Ik koos de ,,Shahi Korma'': gemengde groenten in een romige saus (kokosbasis) met nootjes, saffraan en rozijnen, er zat een lekkere gekruide rijst bij!

Het restaurant is gevestigd aan de Janslangstraat 15 in Arnhem (midden in het centrum, vlakbij het Gelerijdersplein).

*Okra is een groen plantje, het bevat kleine lichtje zaadjes. Okra wordt verbouwd in tropische en subtroptische gebieden maar niet in Nederland. Op de Nederlandse Antillen wel, daar maken ze er Jambo van: soep! Mijn vader heeft een collega (op Curaçao) en hij maakt er thee van! Ze maken de thee 's avonds door er kokend heet water bij te doen, dit 's nachts te laten trekken en de volgende dag drinken zij de thee op! In de USA eten ze ook okra maar als snack: gepaneerd en gefrituurd. Okra bevat veel vitaminen, mineralen, vezels en staat naast de goede voedingswaarden bekend om verschillende gezondheidsvoordelen. Zoals dat het je darmen reinigt, je bloedsuikerspiegel stabiliseert, het zou helpen tegen vermoeidheid en nog veel meer!


bottom of page