top of page
  • Noortje

Taartje van noten en kokos


Deze taart maakte ik als verrassing voor iemand's verjaardag! De taart is plantaardig, raw, glutenvrij, tarwevrij, koemelkvrij, eivrij (dus ook gelijk vegan ;)) en vooral héél lekker! Hij is eigenlijk alleen niet geschikt voor mensen met een notenallergie, verder is hij 'allergievrij' te noemen. Alhoewel je alsnog verhoogde waarden kan hebben op alle andere ingrediënten, want ook bijvoorbeeld voor het eiwit in kokos kan je een intolerantie ontwikkelen: dit komt alleen iets minder vaak voor en dit zal je dus niet snel (pas na zeer uitgebreide testen) ontdekken. Het is zeker niet het eerste waar een arts naar gaat zoeken ;) Desondanks kan je soms verbaasd staan waar je lichaam niet goed op reageert, dingen die je totaal niet had verwacht... Zeker met intoleranties moeilijk te ontdekken omdat ze nog tot úren/dagen na het eten van het voedingsmidel kunnen ontstaan! Hoe zat dit ook alweer? Check anders deze info nog eens.... Sinds ik geen dierlijke melkproducten eet ben ik dol op kokos: daarvoor op zich ook hoor, maar nu extra. Dit taartje is dan ook 1 van mijn favorieten!

Ingrediënten voor 1 grote taart: - pulp van kokosmelk chufamix (150 gram kokosrasp origineel/na gebruik voor de 'melk' zwaarder i.v.m. vocht: circa 275 gram)

- 200 ml cashewmelk of amandelmelk (notenmelk)

- 1 verpakking kokosyoghurt of amandelyoghurt (naar smaak)

- 75 gram glutenvrije haver

- 50 gram walnoten - 50 gram pecannoten - 12 gedroogde dadels - 5 gedroogde vijgen - 3- 5 gram (2 kleine eetlepeltjes) agar agar - 3 eetlepels kokosolie - 3 eetlepels agavesiroop

- 3 eetlepels kokosbloesem - 3 druppels vanille bourbon - 2 eetlepels amandelschaafsel (garnering) - 1 theelepel kokosrasp (garnering)

Bereiding: Zet de dadels en vijgen een kwartiertje in een bakje water. Maak ondertussen de noten in de keukenmachine fijn, voeg bij de kokosrasp. Doe de kokosolie in een pannetje en verhit kort zodat het vloeibaar wordt. Voeg bij de rasp. Maak dan ook de dadels en vijgen fijn in de keukenmachine en voeg bij de rest van de ingrediënten. Als de haver vrij fijn is kan hij er zo door, anders maak je 'm iets fijner met de keukenmachine. Tot slot meng je het geheel goed met de agavesiroop en vanille bourbon.

Pak een springvorm voor de taart en leg hier bakpapier in. Doe de mix hierin en druk aan alle kanten goed aan, zorg voor een mooie egale plak. Zet een kwartiertje in de vriezer en daarna in de koelkast. Ondertussen maak je de topping. Dit doe je door de 200 ml plantaardige melk op matig vuur te verwarmen, voeg als het warm is de agar agar toe. Roer goed door en lepel daarna de kokosbloesem én kokosyoghurt erdoor.

Haal de vorm uit de koelkast en doe de topping over de bodem. Decoreer de bovenkant met de amandelschaafsel. Zet je taart enkele uren in de koelkast. Strooi er tot slot wat kokosrasp over!

Tip: - Ik gebruikte de pulp van de chufamix, maar als je geen kokosmelk maakt, kan je ook gewoon 150 gram kokosrasp gebruiken. De bodem zal dan steviger zijn, als je de pulp gebruikt bevat het namelijk (ondanks dat je al het vocht eruit perst) gewoon nog wat vocht.

- Hou je van slagroom? Klop dan slagroom van rijstmelk: Schlagfix heeft deze bijvoorbeeld, verkrijgbaar bij biowinkel of online (vegan)shops.

#Zoet #Kokos #Raw #Noten

bottom of page