top of page
  • Noortje

Noten & zadenbrood


Een aantal weken geleden kocht ik bij Crudo in Nijmegen een heerlijk brood van chiazaad. Op zoek naar een recept van een chiazaad brood vond ik een recept van Sarah van 'my new roots! Zij noemde dit brood een 'life changing' brood omdat het zo onwijs lekker is. Ik ben het helemaal met haar eens dat dit een super lekker brood is. Vooral grappig dat de psyllium vezels het werk van de gluten zo mooi overnemen. Ik kende psyllium vezels eigenlijk met name vanuit de zakjes zoals je ze voorgeschreven krijgt van de huisarts ;) Ik ben nu dus fan van de vezels om mee te bakken: wil de komende tijd er nog veel meer gaan maken!

Ingrediënten: - 135 gram zonnebloempitten - 100 gram glutenvrije haver - 90 gram lijnzaad - 75 gram pompoenpitten

- 65 gram hazelnoten of amandelen (naar smaak) - 4 eetlepels psyllium vezels

- 2 eetlepels chiazaad

- snufje peper & zout (bv. keltisch zeezout of truffelzout)

Voor de vloeistof:

- 350 milliliter water - 45 gram kokosvet

- 1 eetlepel ahornsiroop

Bereiding:

Weeg alle ingrediënten af, laat de kokos smelten in een klein pannetje. Maal vervolgens de lijnzaad fijn, je kan 'm er ook zo doorheen doen maar dan wordt hij minder goed opgenomen. Maal de helft van de pitten en noten fijn in de keukenmachine en voeg bij de andere helft. Voeg dan ook het lijnzaad, chiazaad, peper, zout, haver en psylliumvezels toe. Roer alles goed door elkaar. Meng daarna het water met de kokosolie en siroop, giet dit door je notenmengsel, roer weer goed door. Vet een siliconenvorm in (of gebruik een normale vorm met bakpapier) en laat het mengsel hierin nu enkele uren staan, hier zit de kracht van dit recept!

Verwarm na enkele uren de oven voor op 175 graden, bak je brood in de vorm 30 minuten af. Haal het brood vervolgens uit de vorm en bak nogmaals een half uur af. Na in totaal een uur is je brood klaar. Laat goed afkoelen alvorens met een scherp broodmes plakjes te snijden!

Tip: Lekker met een beetje plantaardige 'boter', humus of zonnebloempittenpasta!

Vries plakjes in zodat je altijd dit lekkere brood kan ontdooien.

#Brood #Noten #Zonnebloempitten #Kokos #Havermout #Glutenvrij

bottom of page