top of page
  • Noortje

Dennis recept voor 'Sport Quinoa'


Zoals ik al eens schreef ben ik werkzaam in de food. Mijn vorige baan was als productmanager bij een fabrikant van o.a. salades voor zowel retail (supermarkten) als foodservice (o.a. restaurants). Vooral als de producten als halffabrikaat gebruikt konden worden was het zaak om de klanten te voorzien van lekkere en inspirerende receptideeën. Dennis werkt als productontwikkelaar bij deze fabrikant en heeft een achtergrond als kok. Als productmanager werk je nauw samen met de afdeling 'productontwikkeling', je kan je dus voorstellen dat wij samen vaak in de keuken stonden om lekkere recepten te maken met onze producten!

Heel vaak kwam Dennis bovendien met allerlei lekkere hapjes het kantoor op om te vragen om deze te keuren. Negen van de tien producten komen de handel niet in maar er wordt natuurlijk achter de schermen enorm veel geprobeerd... Zeker de gezondere/apartere hapjes vonden vaak hun weg naar mij :)

Tevens heeft Dennis bijdragen aan de ontwikkeling van een plantaardige kokosyoghurt, de eerste die in Nederland verkrijgbaar was. Deze is als het ware 'opgekweekt' vanuit een probiotica, elke vrijdag gingen we weer testen. Ik vond dit een hele leuke ervaring, vanuit niks zo'n product en continue bijschaven. Dit hebben we ook gedaan voor andere plantaardige soorten en ik was graag het testpanel: maar kokos was het lekkerste. Dit is inmiddels jaren geleden en kokosyoghurt is nu onwijs populair: er zullen veel mensen zijn die dagelijks bovenstaande yoghurt eten (onder private label).

Naast dat Dennis goed kan koken en ontwikkelen is Dennis enorm sportief! Toen ik vroeg of Dennis een keer een lekker recept voor deze blog wilde ontwikkelen was ik dan ook niet verbaasd dat deze een sportief tintje heeft! Het is een recept voor 'Sportsalade van quinoa en verse kruiden'.

Quinoa bevat veel goede voedingsstoffen die je kan gebruiken als je gesport hebt, zoals eiwit en vezels. Daarnaast bevat deze salade broccoli: broccoli is een van de meeste eiwitrijke groenten. Tevens bevat broccoli natuurlijk ook veel vezels, vitaminen en mineralen. In dit recept gebruik je ook de steel, want deze bevat veel vezels! De verse kruiden maken het geheel af! Tevens is deze salade natuurlijk vrij van hoofdallergenen.

Hierbij het recept van Dennis!

Ingrediënten voor 2 personen:

- 100 gram witte quinoa - 70 gr zwarte quinoa - 400 ml water - 1 kleine broccoli - 1 kleine rode ui - 1 bos radijsjes - 2 handen verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum, munt, peterselie, koriander) - 1 sinaasappel - 0,5 citroen (sap) - 2 eetlepels mooie olijfolie

- zeezout - vers gemalen peper

Bereiding: Spoel de quinoa en breng de quinoa met het water aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 10 minuten koken. Neem de pan van het vuur en laat de quinoa nog 5 min afgedekt staan voor je het los roert met een vork. Maak de broccoli schoon en gebruik ook de steel (een grote bron van vezels). Stoom de broccoli in een stoommandje of blancheer het in water zodat de broccoli knapperig blijft en zijn groene kleur behoudt. Maak de radijs en de rode ui schoon en snijd in fijne plakjes. Was vervolgens de verse kruiden, pluk de blaadjes en snipper de stengeltjes fijn. Snijd de boven en de onderkant van de sinaasappel: zet de sinaasappel op de zijkant en snijd de schil en het witte vliesje van de sinaasappel! Snijd dan het vruchtvlees in stukjes. Pers de citroen uit en meng het sap van de citroen met de olijfolie in een kom. Breng de salade op smaak met zout en peper. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en roer het door elkaar heen, serveer de salade in twee schaaltjes!

Dennis tijdens één van zijn sportieve avonturen! Naast fietsen loopt Dennis graag hard.

Onderin Dennis 'Sportsalade van quinoa en verse kruiden' en de ontwikkelde ´kokosyoghurt´!


bottom of page