top of page
  • Noortje

Small talk met Emelie


In de categorie 'Small talk' vertellen anderen over hoe een allergie of intolerantie het dagelijks leven beïnvloed! Dit keer Emelie, zij beheert diverse social media accounts die gaan over (koe)melkallergie!

Hi Emelie, wil jij je eens voorstellen?

,,Mijn naam is Emelie, ik beheer de Koemelkallergie Twitter, Facebook én Melkallergie.blogspot.nl! Dit is ontstaan uit de koemelkallergie Hyves! Ik ben hier 10 jaar geleden mee begonnen omdat er heel weinig informatie met betrekking tot koemelkallergie was: mijn zoon is allergisch voor onder andere koemelk maar ook voor diverse soorten fruit, boom- en graspollen en noten.''

Dat is veel! Heb jij zelf ook allergieën?

,,Ja, zelf heb ik ook meerdere allergieën: ik heb een allergie voor smaakversterkers, nikkel, pleisterlijm en appel. In het boompollenseizoen heb ik tevens kruisreacties met appel! Een slechte combinatie dacht ik: want wat hij eet, mag ik niet, én andersom. Daar was de uitdaging geboren, want voor ieder probleem is een oplossing!''

Waar loop je vooral tegenaan? ,,Dat andere mensen vaak niet beseffen welke voedingsmiddelen wél en welke niet kunnen. Een voorbeeld: de suikerwafels van de Lidl kunnen wel maar die van de Albert Heijn niet: deze bevat andere ingrediënten. Elk voedingsmiddel, wasmiddel, shampoo, tandpasta word door ons gecheckt op ingrediënten, want ook deze bevatten vaak allergenen! Feestdagen en partijen blijft het altijd opletten op voeding, maar ook of anderen hun handen wassen na het bereiden van eten, aangezien mijn zoon bij aanraking ook opzwelt  (amandel)!''

Kan je eens toelichten qua supermarkten en jouw keuze van producten? ,,Als mijn zoon opstaat neemt hij bijvoorbeeld pap, welke supermarkt is afhankelijk van de keuze. Is dit met sojamelk dan van de Aldi! Tussendoor meestal fruit, fruit haal ik weer bij de Lidl. Dan de lunch, meestal het maïsbrood van Jumbo. Uit school iets lekkers met een kopje thee, dat haal ik vaak bij Aldi. In het weekend moet ik voor de chipjes naar Albert Heijn!''

Zo, wat een tour inderdaad. Zijn nog meer dingen waar je tegenaan loopt, met meerdere allergieën in 1 gezin?

,,Een dagje weg betekent eigen voeding mee. Je kunt er niet simpelweg op vertrouwen dat je een broodje onderweg kunt kopen. Dat maakt het leven soms wel wat minder spontaan helaas. Maar ook gesprekken op school, attenties op school, spelen bij vriendjes: hier hebben wij wel geluk dat de leraar van mijn zoon voor hem door het vuur gaat en dat de ouders van vrienden super mensen zijn!''

Gaat het wel eens mis?

,,Ja, ook bij ons gaat het helaas wel eens mis! Bij het proberen van nieuwe producten wordt mijn zoon vaak ziek. Ook de feestdagen, bijvoorbeeld kerst, is altijd goed uitkienen waar we eten, wat we eten én oppassen. En bijvoorbeeld dat anderen hun handen goed wassen na het bereiden van iets, gezien mijn zoon kruisbesmetting van voedsel kan krijgen en bij amandel zelfs opzwelt. Soms kiezen we er ook voor om een periode niks te proberen omdat hij na een allergische reactie heel moe is en als klap op de vuurpijl nog net ook even dat griepje meepikt vanwege de klap die het immuunsysteem krijgt.”

Wat is jouw drive met jouw social media accounts?

 ,,Mijn doel is het leefbaar maken voor andere mensen, die niet weten hoe ze dit moeten doen óf vragen hebben. Op twitter zitten diverse dokteren, de stichting anafylaxis allergiepoli's, allergologen, diëtisten enzovoorts. Maar natuurlijk ook mensen die zelf koemelkallergie hebben. Hierdoor hebben we een goed netwerk, waardoor we elkaar makkelijk kunnen doorverwijzen. Bij allergische reacties is het altijd belangrijk om een arts of diëtist mee te laten kijken. Zo kan er een inschatting gemaakt worden van de ernst van de allergie. Nog belangrijker is het om te kijken of er aanvullende voeding nodig is om tekorten te voorkomen.''

Je hebt meerdere accounts, hoe zit dat met facebook?

,,Deze is besloten en alléén voor persoonlijke verhalen. Hier kun je onder elkaar bespreken of je tevreden bent over een behandeling, hoe je omgaat met je zieke kind en nog belangrijker elkaar tot steun zijn!''

Dank je wel voor jouw verhaal Emelie, waar kunnen lezers jouw site vinden?

,,Dit is melkallergie.blogspot.nl. Hier staan recepten, de symptomen bij koemelkallergie, welke reacties er zijn enzovoorts.'' 

Ik denk dat dit erg nuttig is voor velen: super goed gedaan! 

,,Bij deze wil ik tot slot vooral mijn volgers een compliment uitdelen en bedanken voor het delen van recepten, producten uit diverse supermarkten, verhalen, ervaring enzovoorts: voor en met elkaar!''

Vragen over Koemelkallergie? Check Emelie's twitter account, meld je aan voor de besloten groep op Facebook of check Melkallergie.blogspot.nl


bottom of page