top of page
  • Noortje

De Nieuwe Winkel (Nijmegen)


Restaurant 'De Nieuwe Winkel' is onlangs nog genomineerd voor 'beste groenten restaurant'. En dat is niet niks, in het rijtje genomineerden staat hij met Niven* (Rijswijk), Vermeer* (Amsterdam), Bolenius* (Amsterdam) en BAK (Amsterdam)! Drie Michelinster restaurants dus en allen in de Randstad.

Ik had al heel vaak geprobeerd te reserveren sinds ik Emile van der Staak hoorde spreken over zijn restaurant tijdens de 'Food Inspiration Day's'. Hij was daar dus als spreker/inspiratiebron en het publiek kreeg ook een gerechtje te keuren wat echt heerlijk was.... Regelmatig zag ik hem daarna nog voorbij komen in het bijbehorende magazine 'Food Inspiration'. Maar helaas, telkens wanneer ik belde was het vol en zakte het weer naar de achtergrond. Tot ik dus vorige week naar Nijmegen ging! Ik ging samen met een vriend die ook erg van 'culinair uit eten' houdt. Dit is overigens ook wel een vereiste voor 'De Nieuwe Winkel' vind ik, anders is het echt zonde van de inspanningen van het restaurant én voor je portemonnee ;) Kan je het daarentegen waarderen dan is het 't dubbel & dwars waard. Het restaurant is echt héél goed!

Ik mailde vooraf met Louise over mijn allergieën en of het mogelijk was: dit was géén enkel probleem. Als je onderstaande lijst bekijkt zie je dat het eten volledig plantaardig was en op uitzondering van noten en selderij geen hoofd allergenen bevat (ongetwijfeld maakt Emile er ook een feestje van als je géén noten of selderij mag). Toen wij binnen kwamen, kwam de sommelier met twee bordjes 'brood' aan en voor mij was er al rekening gehouden met een speciale variant. Ik hoefde hier niet zelf over te beginnen, het stond allemaal keurig netjes bij de reservering vermeld. Ik vind het altijd heel vervelend om nog een keer uitgebreid te moeten vertellen als ik het al doorgegeven heb, dus héél fijn zo. Ik was echter zelf helaas 1 allergeen vergeten te vermelden (1 die ik normaal niet zo vaak tegen kom, maar bedacht me ineens 'hier waarschijnlijk wel' want ze koken ook 'aparter') maar ook dat kwam allemaal goed. Er was 1 gerecht waar het inderdaad wel in de planning zat, maar dit gingen ze a la minute aanpassen!

Als je bij 'De Nieuwe Winkel'gaat eten voel je je met allergieën niet anders. Waar kok's over het algemeen weinig inspiratie hebben voor mij, ben ik hier VOLLEDIG in de watten gelegd. Ik heb daarna ook nog even met Emile van der Staak gesproken en hij gaf aan dat het eigenlijk wel leuk is als er iemand met allergieën komt eten, want dan worden ze juist weer extra getriggerd. Nou, zo kan je het ook bekijken en dat is dus voor mij ook positief om te horen.

Check alle gerechtjes hieronder! Een leuk detail is dat ze naast wijnarrangementen ook een 'sappenarrangement' hebben, denk hierbij niet aan zes keer een mix van verschillende sappen, Emile maakt gebruik van natuurlijke gisting en fermentatie (zie cocktail 1).

Foto's, gerechten met de klok mee:

1 Cocktail van rode biet, vermouth op desem basis en beetje citroen 2 Klein amuse hapje van lijnzaad en ui 3 Een mousse van pastinaak en douglasspar 4 Sjalotje in zoutkorst met postelein 5 Broodje van noten en zaden met zeezout en olijfolie

6 Prei met pronkbonen 'tempé' zwarte knoflook en postelein 7 Gedroogde gele biet chutney met rasp van hazelnoot en zwarte knoflook 8 Aardpeer, eerst volledig uitgepeld en daarna weer in eigen 'jasje' 9 Rode 'Elise' aardappeltjes in koolzaad olie en zout 10 Knolselderij in zoutkorst, zoete aardappel en diverse kruiden 11 Savoie kool 12 Rood gerechtje van rode kool, rode biet en rode wijn 13 Peer van de barbecue 14 Appel, helemaal geschild en deze vervolgens weer volledig opgerold

15 Gouden bonbon

De Nieuwe Winkel is echt een aanrader, zeker voor een speciaal moment waarop je 'echt een avondje uit' wilt! Het restaurant is gevestigd aan de Hertogstraat in Nijmegen, in de buurt van parkeergarage Kelfkesbos. Reserveren is aan te raden, het is er altijd druk dus kom je zo op de bonnenfooi heb je grote kans dat er geen tafel meer is!


bottom of page