top of page
  • Noortje

Tiramisu vegan & glutenvrij


Deze allergievrije: tarwevrije, glutenvrije, melkvrije én eivrije tiramisu is echt awesome! Hoe kan een tiramisu die origineel voor 90% uit tarwe, melk en ei bestaat zonder deze ingrediënten bestaan? Dat dacht ik ook, maar ik ga graag een uitdaging aan... Dus ik begon en combineerde verschillende ingrediënten, vanuit smaakcombinaties en kook inzichten (van tarwe naar glutenvrij, hoe werkt iets zonder ei én hoe maak je een plantaardige room) en jawel: het lukte! Ik schotelde het voor aan een kritisch kookgezelschap en ook zij waren om. Vooraf waren ze skeptisch 'ik dacht zal dit niet droog worden?' maar uiteindelijk was iedereen razend enthousiast! Ik kreeg zelfs een nieuwe uitdaging: die ik wederom aan ga. Binnenkort meer hierover! Maar nu de tiramisu!

Ingrediënten voor ca. 8 kleine glaasjes (formaat waterglas):

Cake - 250 ml cashewmelk - 300 gram meel: ik koos de mix 210 gram amandelmeel 30 gram hazelnootmeel 60 gram kastanjemeel - 150 gram kokosbloesemsuiker

- 4 eetlepels olijfolie - 1 eetlepel appelazijn

- theelepel baking soda

- snufje keltisch zeezout

Koffie

- 280 ml koffie (sterkste variant) - klein beetje amandelextract (bv. half theelepel)

'Room'vulling

- 500 gram kokosyoghurt

- 150 gram cashewnoten

- klein beetje amandelextract (bv. theelepel)

- 3 eetlepels hazelnootmeel - 75 gram poedersuiker - 60 gram kokosolie

Topping - naar smaak cacao

Bereiding:

Maak eerst de cake: hiervoor verwarm je de oven voor op 175 graden. Meng de cashewmelk, kokosbloesemsuiker, olijfolie en appelazijn. Voeg langzaam de meelsoorten toe, een snufje zout en tot slot de baking soda. Klop het geheel met een garde tot je geen stukjes meer ziet. Bak een bakvorm, doe hierin bakpapier en maak een laag deeg/beslag. Het is de bedoeling dat je hier straks meerdere laagjes uit snijdt, je kan dus óf een wat dikkere cake bakken en deze horizontaal in 3 lagen gaan snijden óf je pakt een grote bakschaal en maakt 1 grote maar dunnere laag zodat je niet meer hoeft te snijden. Bak afhankelijk van de gekozen vorm maximaal 40 minuten (als hij wat dikker is) af. Check met een prikker of het deeg gaar is. Laat afkoelen en eventueel daarna de lagen snijden.

Dan de koffie: zet een kopje koffie en doe het amandelextract erbij! Zet apart.

Tot slot de 'room'vulling! Zet een bakje met de kokosolie in de oven erbij, op deze manier smelt de kokos. Doe ondertussen de cashewnoten in de keukenmachine (eventueel wel je ze vooraf: hoeft niet perse) met de helft van de kokosyoghurt. Zet de keukenmachine aan, dit duurt wel even tot je geen 'stukjes' meer hebt. Als je geen stukjes meer ziet, voeg je de rest van de yoghurt toe, een beetje amandelextract, het amandelmeel en de poedersuiker. Tot slot roer je de vloeibaar geworden kokosolie erdoor. Proef of hij zo oké is, eventueel kan je nog een beetje poedersuiker toevoegen of amandelextract.

Dan ga je laagjes maken. Leg onderin een laagje cake, dan een laagje koffie en dan een laagje room. Dit doe je meerdere malen, je sluit af met cacao! Laat liefst een nachtje óf anders toch zeker 4 uur opstijven in de koelkast. Je gaat zien dat hij eerst nog wat nat is door de koffie, maar dat verdwijnt compleet.

Tip: Ik had de tiramisu in 1 grote schaal gepresenteerd, leuker is het (achteraf) om het per persoon in een klein glaasje te doen!

Kim van food health & happiness is vegan en grote fan van tiramisu. Ze was dan ook razend enthousiast over mijn recept en maakte hem tijdens een etentje met Italiaans tintje. Later deelde Kim mijn recept op haar instagrampagina met haar volgers! In dit soort glaasjes is precies wat ik bedoelde, dus ik vroeg Kim of ik haar mooie foto mocht delen, hierbij:

#Zoet #Noten #Kokos #Amandelmeel

bottom of page