top of page
  • Noortje

Glutenvrij & vegan oliebollen


Mijn zoektocht (in diverse bio winkels) naar een kant&klare glutenvrije oliebol zonder melk en ei is niet geslaagd! Het maximaal haalbare was een bol zonder gluten én zonder melk maar wel met ei: helaas. De oplossing kwam vanuit bekende hoek, namelijk van het Voedingscentrum (waar ik ooit afgestudeerd ben). Ze hebben een oliebol in hun receptenlijst opgenomen als 'glutenvrij' maar toen ik door de lijst ingrediënten scrolde zag ik dat hij ook zonder melk en ei was (vegan). Wat een feest! Deze gaan we dus maken!!! (ik zou overigens mezelf niet zijn, als ik niet weer wat ging aanpassen in het recept... dus jawel: heb wel paar ingrediënten aangepast ;)).

Ingrediënten: - 250 gram glutenvrij meel óf 125 gram rijstebloem en 125 gram boekweitmeel

- 225 ml water (als je het lekker lijkt kan je bv. ook 200 ml water nemen en een scheut amandelmelk toevoegen i.p.v. alles water)

- 12 gram verse gist of ½ zakje gedroogde gist - 1 eetlepel agavesiroop

- 1 appel - 100 gram rozijnen

- 1 snufje keltisch zeezout - 1 theelepel kaneel

- olie om in te bakken

Topping: - 1 eetlepel kokosrasp

- 1 theelepel kaneel

Bereiding:

Zet de frituurpan aan of verhit olie in een pan (tot ongeveer 175 graden!). Snijd de appel in fijne blokjes en mix met de (gewassen) rozijnen en kaneel. Meng gist met 112,5 ml water (lauwwarm) en voeg de agavesiroop toe. Meng nu je meel met wat zout, maak een kuiltje in het midden.

Schenk het gist/water mengsel in het kuiltje, voeg dan ook de rest van je lauwwarme water toe. Roer vanuit het midden naar een glad beslag (wat is goed? het beslag moet in stukken van de lepel vallen is dit niet het geval voeg dan extra water toe).

Zet alles op een warme plek in huis en laat een uur rijzen!

Voor het bakken gebruik ik altijd een ijsbollentang, het beslag incl. lepel laat je dan in de hete olie 'vallen'.

De oliebollen keer je tijdens het bakken, ze moeten goudkleurig worden. Dit duurt wel enkele minuten.

Om ze eruit te halen gebruik je een schuimspaan, zo lekt het vet terug de pan in!

Laat de oliebollen nu uitlekken op keukenpapier. Meng wat kokosrasp met kaneel en bestrooi ze vooraf met deze topping.

Tip:

Omdat glutenvrije bollen minder luchtig worden, is het de kunst om er altijd vulling in te gebruiken.

Happy new year to all!

#Oliebol #Zoet

bottom of page