top of page
  • Noortje

Vegetarisch & Vegan & Plantaardig


Zoals ik op de homepage van deze blog schrijf, zijn animals mijn friends, altijd al zo geweest... Ook schrijf ik 'Vegetariër, Vegan, Plantaardig'. Ik zal vertellen waarom ik mij tot alledrie aangetrokken voel.

Al vanaf heel klein zorgde ik zelf voor huisdieren en nog heb ik een hond en kat! Als kind was ik al niet dol op vlees, dit heeft te maken met de smaak en structuur en tevens associeer ik het met dieren (wat op zich heel logisch klinkt ;)). Ik hoorde pas een verhaal over een kindje dat altijd een 'vleesje' kreeg, later werd dit aan tafel ineens 'kip' genoemd. Ze was verontwaardigd dat ze dus al haar hele leven 'een kip' kreeg i.p.v. een vleesje. De kip kende ze namelijk wel van de kinderboerderij. Dit had ik kunnen zijn vroeger ;)

In mijn leven (ik heb mijn hbo voeding & management & mbo hotelschool diploma, ben gediplomeerd gewichtsconsulent en werkzaam in de food) heb ik veel voedingsindustrie van binnen gezien, waaronder de vleesindustrie: ik heb vleesverwerkende bedrijven gezien maar ook heb ik een keer een slachthuis moeten bezoeken...

Vegetariër

Mijn hele leven ben ik al vega, ik at wel vegetarisch gestremde kazen en dronk biologische melk. Bovendien nam ik af en toe een bio ei'tje: liefst 1 van de boerderij. Later bleek dat júist deze producten niet goed voor mij waren, ik voelde me ineens een soort van 'gedwongen vegan'. Ik lette wel altijd al op de invloed van anderen producten op dieren. Een paar voorbeelden: kaarsen (gatver ja, daar zit ook wat dierlijks in), gelatine (dus: agar agar), honing (liever kokosbloesem of agave), verzorging zoals shampoo en douchegel (bij de biowinkel diverse vegan opties) en bier (tip: de app 'Veggiebeers'). Ook testte ik regelmatig mijn bloed op aanwezigheid van bijvoorbeeld vitamine B12.

Vegan Per saldo is een vegan lifestyle héél goed voor de het dierenwelzijn, natuur, onze medemens (plantaardig eten zelf eten i.p.v. voeren aan dieren in de vleesindustrie) en gezondheid! Máár hier (bij: gezondheid) zit ook gelijk mijn struikelblok: is mijn ogen is vegan niet persé gezond, dit wil zeggen: je moet er wel echt héél bewust mee bezig zijn en goed vervangen. Vegan is 'hip' en dat is goed! De keerzijde: ik lees onderzoeken van artsen over de gezondheid van '16jarige vegan meisjes' en denk dan wel 'doe het verstandig'. Social media draagt hieraan bij! Pas zei iemand tegen mij, ''als je tegenwoordig mooie foto's kan maken van eten, ben je ineens expert!' Helemaal mee eens. Als je als vegan alleen nog bewerkte 'máár vegan' producten (de oreo koekjes vliegen mij om de oren op instagram) eet en werkelijk álles vervangt met soja (dit zie ik helaas echt vaak... van soja ben ik sowieso geen fan, hierover later meer) gaat je lichaam niet blij zijn op langere termijn. Ik sta dus zeker weten achter de vegan lifestyle máár belangrijke voedingstoffen die in vlees en andere dierlijke producten aanwezig zijn, verdienen je volle aandacht als je kiest voor veganistisch (geldt ook bij vega) eten. Deze vitaminen en mineralen kun je zeker ook uit andere producten halen, maar dan moet je dat wel doen ;) (denk aan eiwitten, je hebt hiervan meer nodig omdat ze plantaardig zijn, bepaalde vitaminen zoals B12 en ijzer).

Plantaardig

Een hele populaire hashtag op het moment #plantbased! Spreekt mij wel erg aan, want: géén rommel! Géén bewerkt voedsel, géén (toegevoegde) geraffineerde suikers, géén kunstmatige toevoegingen etc. Wat wel? Alles puur natuurlijk én vers! Ik vind het een heel mooi streven als mensen (meer) plantaardig willen leven (dit kan ook enkele dagen per week ;)) want de productie van eten vraagt nou eenmaal héél veel van onze wereld. Het Voedingscentrum geeft aan dat voedsel verantwoordelijk is voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen en meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Eten produceren kost daarnaast natuurlijk ook ontzettend veel water en er gaat bos en natuur verloren. Bovendien is er vervuiling door mest. Voor je eigen gezondheid is plantaardig eten bovendien velen malen gezonder!

Conclusie:

Als vegetariër eet je geen vlees en vis maar kan je nog wel melk, kaas en ei eten. Vegans vermijden alles van dierlijke afkomst vanwege overtuiging, dit geldt voor eten maar ook alles daarbuiten. Vegans eten veganistische producten, ook bewerkt, vegan betekent niet per definitie 'vers'. Plantaardig eten betekent dat daarentegen wel: geen dierlijk én geen bewerkt voedsel, alles puur en vers! Regelmatig gaat plantbased en vegan hand in hand, maar dit hoeft niet! Het voordeel van plantaardig is dat dit niet een fulltime lifestyle is (zoals vegan) maar dat je dat ook enkele dagen per week kan doen (alle kleine beetjes helpen). Zoals ik al schreef voel ik mij om diverse redenen tot alledrie aangetrokken, maak je eigen keuze, het belangrijkste is dat je doet wat je zelf wilt máárrrr: dat als je ergens voor kiest je dit wel gezond doet! Laat je bijvoorbeeld begeleiden door een diëtist of orthomoleculair diëtist.

Deze foto's heb ik gemaakt bij een vegan restaurant op Fuerteventura! Het heet 'Baobab juice bar casa vegetariana' en is gevestigd aan 'Calle josè segura torres 1435660 in Corralejo'. Je kan er heerlijk eten, het is echt een aanrader, mocht er ooit in de buurt zijn ;)


bottom of page