top of page
  • Noortje

Alle soorten allergieën op een rij!


Eigenlijk zijn er 7 soorten allergieën! Op deze blog richt ik me met name op overgevoeligheid bij voedsel: zo kan je een directe allergische reactie krijgen bij het eten van bepaalde voeding, er kan een kruisreactie ontstaan, je kan intolerant zijn of een niet allergische reactie op voeding krijgen! Ik heb over deze vormen van overgevoeligheid pas een blog geschreven! Zoals ik toen al aangaf ben ik géén arts, ik schrijf op basis van ik zelf gelezen heb (bij erkende bronnen uiteraard) en wat ik zelf terug hoor van artsen.

Zo'n 1 op de 4 mensen in Nederland heeft last van een vorm van allergie, dat is best veel en het schijnt daardoor de meest voorkomende chronische ziekte te zijn. Je hebt ook héél veel soorten, dus die allemaal bij elkaar opgeteld! Maar welke soorten zijn er?

1) Allergie voor voeding 2) Inhalatie allergie (in de volksmond 'hooikoorts', kan van onkruid, bomen of grassen komen of een combi)

3) Allergie voor huisstof (minuscuul klein diertje)

4) Allergie voor huisdieren (bv. voor hond of kat)

5) Allergie voor insectengif (gif van bv. bij of wesp)

6) Contactallergie (bv. parfum, metaal, nagellak) 7) Allergie voor medicijnen

Nog even terug naar wat is een allergie: een allergie is een reactie van je immuunsysteem op stoffen waar je normaal niet op zou reageren: de 'allergenen'. De meeste 'allergenen' bestaan uit 'eiwitten'. Naast deze vorm zijn er overigens ook 'niet - allergene' prikkels: bijvoorbeeld als je gaat niezen na het inademen van parfum! Dit komt omdat je als 'allergie mens' vaak ook sterk reageert op 'niet allergene' prikkels!

Zoals ik laatst al aangaf reageren mensen met bv. een gras of boompollen allergie ook vaak op voeding: de kruisallergie! Dit komt dan omdat deze eiwitten op elkaar lijken: het lichaam verward deze dan eigenlijk met elkaar. Wanneer je voor het eerst in aanraking komt met een allergeen zal je lichaam overigens nog niet reageren: wel gaat hij vast IgE antilichamen produceren: dit noem je sensibilisatie! De allergische reactie volgt later pas!

Als je last hebt van pollen reageer je op het stuifmeel van bomen, grassen en onkruid: het is dan verstandig om tussen januari en september de pollenkalender goed in de gaten te houden! Er zijn diverse app's voor te downloaden zodat je het vooraf kan zien!


bottom of page