top of page
  • Noortje

Truffel paddestoelensoep


Als je nu door het bos loopt zie je overal paddenstoelen! Daarom past deze soep echt bij de tijd van het jaar!

Zelf ben ik echt verslaafd aan truffel! Volgens mij is truffel iets waarvan je zegt, je houdt ervan óf absoluut niet! Een beetje zoals met koriander (ook één van mijn verslavingen maar ik weet dat sommige er echt absoluut niet van houden). Ik vind zelf de tapenade van zomertruffel (il Tartufo di Paolo) erg lekker (verkrijgbaar bij Sligro dus je moet wel een pasje hebben). Truffel maakt deze soep helemaal af, maar mocht je er niet van houden,,, kan hij gerust weggelaten worden!

Deze soep is de derde gang van het kerstmenu dat ik samen met Kim ontwikkeld heb! Dit feestelijke kerstmenu is ideaal als je glutenvrij, lactosevrij, melkeiwitvrij, eivrij, sojavrij, etc. wilt eten en ook helemaal geschikt voor een vegan kerst!

Ingrediënten voor 4 personen: - 750 gram paddenstoelen (zie onderin, mix diverse soorten!)

- 1 grote sjalot of ui - 1 pakje rijst 'cuisine'

- 2 eetlepels tijm

- olijfolie

- peper

Optioneel: - truffel

Bereiding:

Snijd 3/4 van de paddenstoelen en de sjalot of ui. Bak de ui of sjalot in wat olijfolie en voeg 3/4 paddenstoelen toe. Bak circa 5 tot 10 minuten op een laag vuur. Voeg de tijm en wat peper toe. Voeg dan 750 ml water toe en eventueel een bouillonblokje (vegetarisch biologisch bouillonblokje zonder gist). Bak ondertussen de overgebleven 1/4 paddenstoelen: deze zijn voor de garnering. Voeg ook hier wat peper toe. Pureer nu de soep met een blender of keukenmachine. Je kan de soep nu even laten staan of direct serveren. Voor het serveren doe je de gebakken paddenstoelen op de soep en tevens kan je een beetje rijst 'cuisine' toevoegen. Tot slot voeg je als je dat lekker lijkt een beetje truffel toe!

Tip: Eventueel kan je de een kruidenbuiltje toevoegen voor extra smaak, zeker als je 'm een dag vooraf maakt is het lekker om de kruiden in te laten trekken! Of een vegetarisch bouillonblokje kan natuurlijk ook.

Wij gingen voor de paddenstoelen naar een speciaalzaak, namelijk 'Landwaart Culinair'. Zij verkopen diverse soorten paddenstoelen! Wij hebben de 750 gram samengesteld uit diverse soorten: oesterzwammen, shi-take, cantharellen, eekhoorntjesbrood, etc.!

#Kerst #Soep #Truffel

bottom of page