top of page
  • Noortje

Mmm... Moussaka!


Griekenland is een favoriet vakantieland! En terecht: ik vind het er ook altijd gezellig en ben zelf naar een aantal Griekse eilanden geweest (Kos, Kreta en Corfu). De kleine kneuterige restaurantjes met blauw witte uitstraling spreken me wel aan. Alleen het eten kan nog wel wat aangepast worden wat mij betreft. Immers: veel vlees, tzatziki, feta, moussaka, etc. En dat terwijl ik de 'Griekse' smaak qua kruiden wel erg kan waarderen: voeger at ik als vegetariër nog wel de Griekse feta en tzatziki van geit/schaap en vond dat lekker. Op mijn lijstje staat nog een allergievrije 'tzatziki'; die gaat er komen. Anyway, voor nu dacht ik: ,,hoe maak ik een allergievrije, kaas- en roomvrije, (vegan) moussaka?'' Ik heb traditioneel moussaka recept omgetoverd en moet zeggen, ik ben fan!

Ingrediënten:

- 3 kleine aardappelen - 3 lente ui of 1 grote ui - 2 pastinaken - 1,5 aubergine - 1 fles tomatenpassata

- 1 theelepel kaneel

- 1 theelepel oregano - 2 eetlepels olie, bv. avocado-olie of olijfolie - peper & zout

Voor de roux: - 1 pakje rijstcuisine - 2 eetlepels boekweitmeel - 2 theelepels nootmuskaat

- 1 hand vegan geraspte kaas

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in plakken en doe er een beetje peper, zout en olie over. Leg in de oven of bak in een grillpan. Snijd dan de ui en bak deze kort in de pan in de olie, voeg de kaneel en oregano toe. Zet apart voor je tomatensaus. Snijd de pastinaak en aardappel zéér dun: ik gebruikte een keukenmachine om flinterdunne plakjes te snijden. Vet de pannetjes een beetje in met olie, maak laagjes van aardappel, pastinaak en aubergine en telkens een lepel tomatensaus. Deze tomatensaus bestaat uit de passata en de apart gehouden gebakken ui in kaneel/oregano!

Maak dan de roux, dit doe je door het pakje rijstcuisine in een pannetje op matig vuur te verwarmen, met een garde voeg je telkens een klein beetje meel toe. Doe dit voorzichtig en dus niet al het meel in één keer. Roer de nootmuskaat en het handje vegan kaas erdoor. Giet de roux als laatste laagje over de moussaka en bak circa 40 minuten af!

Tip: - Ik eet vaak Carisma aardappelen, deze aardappel is speciaal geteeld uit een combinatie van rassen. Het schijnt dat hij minder pieken geeft in je bloedsuiker én tevens is een groot voordeel dat de kooktijd zeer kort is. - Ik heb de moussaka zoals je onderin ziet in verschillende kleine 'Le Creuset stoofpannetjes' gedaan, hierdoor gaart het garen sneller en wordt alles lekker één geheel. - Mocht je knoflook lekker vinden, bak dan een teentje mee met de lente ui!

PS: Geniet van de muziek onderin ;)

#Grieks #Diner #Aubergine #Pastinaak #Vegan

bottom of page